PROMOCIJA ZAVRŠETKA PROJEKTA ZNAM, NE BOJIM SE

objava digitalnog izdanja slikovnice Ugroženi svijet Željka Zorice

14.5.2013. u 10 sati na VIDIKOVCU ZAGREB EYE, Ilica 1a, 16. kat

Cilj projekta Znam, ne bojim se je poučavanje djece o opasnostima od mina, zaštiti okoliša i samozaštiti, osobito osnovnoškolske starosti od 7 do 14 godina i to izdavanjem slikovnice Ugroženi svijet u digitalnom obliku.

Na žalost, procjenjuje se da je širom 12 županija s minski sumnjivim područjem razasuto više od 70.000 mina, na području od oko 600 četvornih kilometara, što je preko dva puta veća površina od, primjerice, otoka Korčule. Hrvatski centar za razminiranje obilježio je sav minski sumnjiv prostor u Republici Hrvatskoj s preko 12.000 oznaka koje upozoravaju na minsku opasnost, a aktivnosti razminiranja svakodnevno se provode, no smatramo kako je nužno aktivno ukazivati i redovno educirati nove generacije djece o minskoj opasnosti, razumijevanju i ponašanju u skladu s najboljim preporukama stručnjaka koji se bave tim vrlo ozbiljnim problemom.

Svjestan gore navedenih zabrinjavajućih činjenica, osnivač Udruge Bembo, multimedijalni umjetnik Željko Zorica (9. 9.1957. – 5.9. 2013.) osmislio je slikovnice Ugroženi svijet čije je prvo tiskano izdanje izdano 2001. uz potporu Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK), Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva za zaštitu okoliša i prostorno planiranje RH, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Radija 101 koji je bi medijski pokrovitelj.

Radi se o izuzetno vrijednoj slikovnici kojom se na djeci primjeren način govori o opasnosti od mina u RH, a ujedno ukazuje na ugroženi životinjski svijet, jer osim upozorenja i naputaka kako se ponašati u minski opasnim područjima, sadrži crteže raznolikih prirodnih staništa u kojima obitavaju (i ugrožene) životinje u našoj zemlji, te ujedno i petojezični rječnik s imenima nacrtanih životinja na pet jezika (osim hrvatskog, latinski, engleski, njemački i talijanski).

U elektronskom izdanju slikovnice, u obliku DVDa, nalazi se i šest kratkih edukativnih filmova Bembo i prijatelji protiv mina kojima se na djeci primjeren, zabavan način ukazuje na sigurno ponašanje u slučajevima minske opasnosti. U tijeku je distribucija besplatnih primjeraka DVDa školama i knjižnicama u RH.

U sklopu promocije digitalnog izdanja slikovnice prikazat ćemo obnovljenu predstavu Bembo i prijatelji protiv mina u kojoj sudjeluju poznati glumac Kristijan Ugrina, pjevačica Ivanka Mazurkijević, pantomimičar Slaven Juriša i plesačica Ivana Pavlović. Predstava je osmišljena kao edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, pantomimskih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti. U srijedu će je gledati učenici 3.a razreda OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba, u pratnji učiteljice Borislave Šurdonja, djeca iz vrtića Tatjana Marinić, a popodne ćemo je odigrati u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Mlinarskoj ulici.

Vjerujemo kako će škole i knjižnice uz pomoć besplatnog DVDa, u sklopu satova razrednih zajednica i na druge načine uspješno educirati djecu osnovnoškolskog uzrasta o sigurnom ponašanju u minski opasnim područjima.

Za Udrugu Artless Bembo
predsjednica
Ana Janjatović-Zorica


FOTGRAFIJE S PROMOCIJEDio publike na predstavi bembo i prijatelji protiv mina
Predstava bembo i prijatelji protiv mina
Predstava bembo i prijatelji protiv mina
Dio publike na predstavi bembo i prijatelji protiv mina
Kako se ponaš́ati u minskoj opasnosti
Kako se ponaš́ati u minskoj opasnosti
Razgovor o sigurnom ponaš́anju u minskoj opasnosti
Predaja DVAa ugroženi svijet